παιδοδοντία . Αρχίζω να βουρτσίζω τα δόντια του μωρού μου .

      Τα οδοντιατρικά προβλήματα του παιδιού ξεκινήνουν πολύ νωρίς, με την εμφάνιση τουσ στο στόμα. Ο γονιός πρέπει να φροντίζει την στοματική υγεία του παιδιού κάθε φορά που κάνετε μπάνιο το μωρό σας, πρέπει να καθαρίζετε και το στόμα του, άσχετα με το αν έχει ή δεν έχει δόντια. Με μία βρεγμένη γάζα ή πανάκι, τυλιγμένο γύρω από το δάκτυλό σας, ανοίξτε προσεχτικά το στόμα του μωρού, και σκουπίστε απαλά την εσωτερική πλευρά του στόματος, περιλαμβάνοντας: τα χείλη, τα μάγουλα, την γλώσσα, τον ουρανίσκο, τις περιοχές όπου αργότερα θα φυτρώσουν τα δόντια, τα ούλα.
Με το πρώτο δοντάκι πέρνουμε στο μωρό την πρώτη του οδοντόβουρτσα και αφήστε το να παίζει μόνο του καθώς παρακολουθεί την μαμά, τον μπαμπά που βουρτσίζουν τα δικά τους δόντια.
Μπορείτε να ζητήσετε από το φαρμακείο σας μια οδοντόκρεμα χωρίς φθόριο οταν το μωρό σας βγάλει και τα είκοσι παιδικά δόντια .
Ποσότητα οδοντόκρεμας περίπου ίση με μια φακή. Προτιμήστε μία παιδική οδοντόκρεμα με ποσότητα φθορίου μικρότερη από 1000 ppm.
Καθοδηγούμε το παιδί στον τρόπο βουρτσίσματος , πρώτα αρχίζω από πίσω πίσω μετά κάνω τα μπροστά, κατόπιν τα κάτω δοντία . Το σπουδαιότερο είναι να μάθει το παιδί να θυμάται μόνο του να βουρτσίζει τα δόντια του μετά από κάθε γεύμα πρωί, μεσημέρι, βράδυ = συνήθεια. Καθώς μεγαλώνει και οι δεξιότητές του καλυτερεύουν ο οδοντίατρος θα του διδάξει και την τεχνική του σωστού βουρτσίσματος.
Προσπαθήστε να κάνετε την στοματική υγιεινή = συνήθεια.


                                                                                          ΚΟΡΑΗΣ  ΛΑΖΑΡΙΔΗΣ  D.M.S.
                                                                                          ΧΕΙΡΟΥΡΓΟΣ  ΟΔΟΝΤΙΑΤΡΟΣ