Laser και οι εφαρμογές του



Σήμερα διανύουμε μία εποχή στην οποία η ανάγκη και η επιθυμία για ομορφιά γενικότερα και ένα υπέροχο χαμόγελο ειδικότερα είναι ιδιαίτερα επιτακτική, με αποτέλεσμα να καλούμαστε ως Οδοντίατροι να ανταποκριθούμε υπεύθυνα και αποτελεσματικά καλύπτοντας τις προσδοκίες των ασθενών μας. Πολλοί άνθρωποι αισθάνονται και πιστεύουν ότι η "χρυσή" εποχή της Οδοντιατρικής έχει παρέλθει, ωστόσο υπάρχουν και άλλοι, μεταξύ των οποίων και εγώ, οι οποίοι θεωρούν ότι η καλύτερη εποχή για άσκηση της Οδοντιατρικής είναι η σύγχρονη, κι αυτό διότι η κατακόρυφη άνοδος της τεχνολογίας μας έχει "λύσει" τα χέρια σε πολλά θέματα.
Μία από τις πλέον σύγχρονες εξελίξεις αφορά την κατασκευή και εφαρμογή οδοντιατρικών lasers τα οποία έχουν
μεταξύ άλλων τη δυνατότητα αποκοπής σκληρών ιστών αλλά και δυνατότητα επέμβασης στους μαλακούς ιστούς της στοματικής κοιλότητας.

Δυστυχώς η μεγάλη πλειοψηφία των οδοντιατρικών πράξεων δε μπορεί να εκτελεστεί με τη χρήση laser:
εκτροχισμός δοντιού για την κατασκευή στεφάνης (θήκης),
εκτέλεση ενδοδοντικής θεραπείας,
ένθετα και επένθετα, veneers,
αφαίρεση παλαιών μεγάλων εμφράξεων
Υπόψιν ότι δεν είναι κατάλληλο για όλες τις κοιλότητες: δόντια μεγάλου μεγέθους ή με μεγάλες εμφράξεις ακατάλληλα για χρήση laser λόγω της μεγάλης καθυστέρησης στην αποκοπή

Ίσως η μεγαλύτερη χρησιμότητα να έγκειται για τις επεμβάσεις στους μαλακούς ιστούς όχι όμως και στους σκληρούς όπως είναι τα δόντια.

Για παράδειγμα, ένα laser μπορεί να είναι χρήσιμο στις
επεμβάσεις χειρουργικής του περιοδοντίου (στους ιστούς που περιβάλλουν και στηρίζουν το δόντι) κι αυτό διότι ο πόνος είναι μειωμένος, το οίδημα λιγότερο, συνήθως δε χρειάζεται συρραφή το τραύμα και η αιμορραγία είναι ελάχιστη.
Η χρήση των laser σε συνδιασμό με την κλασσική θεραπεία του περιοδοντίου μπορεί να οδηγήσει σε εκπληκτικά αποτελέσματα
Η κύρια χρήση των εφαρμογών laser στην αισθητική οδοντιατρική είναι στη λεύκανση των δοντιών. Είναι η πιό διαδεδομένη χρήση των οδοντιατρικών laser.
αποκάλυψη ενός εμφυτεύματος,
η ουλοπλαστική ή η αφαίρεση επουλίδων έχουμε ελαχιστοποίηση της μετεγχειρητικής περιόδου καθώς αποφεύγουμε το οίδημα.
η εκτομή χαλινού δε χρειάζονται καν ράμματα.
άφθες
επιχείλιου έρπητα
ενδοδοντικές θεραπείες

Το ουσιαστικό όμως ερώτημα που τίθεται είναι αν ως συσκευές είναι αναντικατάστατες κι εδώ δυστυχώς η απάντηση είναι αρνητική.

Προσοχή εδώ διότι πολλοί ασθενείς εμφανίζουν την τάση να μπερδεύουν ορισμένες συσκευές όπως οι υπέρηχοι και η λάμπα φωτοπολυμερισμού θεωρώντας , λανθασμένα προφανώς, με laser. Η τάση που έχει επικρατήσει στο χώρο της Οδοντιατρικής τα τελευταία χρόνια ως προς τη χρησιμότητα τους είναι πως αν και χρήσιμες συσκευές που ξεκίνησαν πολλά υποσχόμενες δυστυχώς δεν εξελίχτηκαν στο βαθμό που αναμενόταν για να καλύψουν τις προσδοκίες γύρω από την εφαρμογή τουςΣίγουρα πρόκειται για σχετικά νέα τεχνολογία που μπορεί να προσφέρει χρήσιμες υπηρεσίες σε μερικούς ασθενείς αλλά χρειάζονται χρόνια και επιπλέον βελτιώσεις πριν εφαρμοστεί με απόλυτη ασφάλεια σε κάθε ασθενή ως μέθοδος ρουτίνας .

         
                                                                                      Dr. ΚΟΡΑΗΣ  ΛΑΖΑΡΙΔΗΣ 
                                                                                    ΧΕΙΡΟΥΡΓΟΣ  ΟΔΟΝΤΙΑΤΡΟΣ