Botox στον χώρο της κοσμετολογίας

BOTOX


Τι είναι το ΒΟΤΟΧ ?
Συνιστάται στον περιορισµό της ακούσιας λειτουργίας των µυών που προκαλούν τις δυναµικές ρυτίδες έτσι αν στο πρόσωπο δεν έχουν ακόµη σχηµατισθεί οι στατικές ρυτίδες, µε την ακινητοποίηση των µυών που είναι υπεύθυνοι για τη δηµιουργία τους επιτυγχάνεται η πλήρης αποφυγή τους. Στην περίπτωση που οι στατικές ρυτίδες έχουν σχηµατισθεί, η δράση του botox οδηγεί στη σταδιακή λείανση και στη µείωση του βάθους τους καθώς και στην αποκατάσταση του ουλικού χαµόγελου.
Το botox αποτελεί εµπορική ονοµασία σκευάσµατος βοτουλινικής τοξίνης.

Ποια είναι η ιδανική ηλικία για να ξεκινήσει κάποιος το ΒΟΤΟΧ
Επειδή ο σχηµατισµός των ρυτίδων είναι πολύ εύκολος, αντίθετα µε την επαναφορά του δέρµατος στην αρχική του κατάσταση  που απαιτεί πολύ χρόνο, συστήνεται η θεραπεία, όταν εµφανίζονται τα πρώτα δείγµατα έντονης και ακούσιας κινητικότητας των µυών που προκαλούν τις ρυτίδες. Οι τελευταίες δεν εξαρτώνται µόνο από την ηλικία αλλά και από την ποιότητα του δέρµατος και τη διάπλαση των µυών του προσώπου. Επίσης την κατάσταση του δέρµατος επηρεάζουν και εξωγενείς παράγοντες όπως η ρύπανση του περιβάλλοντος, η φύση της εργασίας και η πολύωρη έκθεση στην ηλιακή ακτινοβολία.
Γι’ αυτό και η προληπτική θεραπεία πριν το σχηµατισµό των ρυτίδων είναι ο ασφαλέστερος δρόµος για τη διατήρηση της νεανικής εµφάνισης για πολλά χρόνια.

Θα διατηρήσω την εκφραστικότητα µου;
Αν και τα αποτελέσµατα είναι εµφανή, η θεραπεία µε botox δεν αλλοιώνει καθόλου τα χαρακτηριστικά του προσώπου και το αποτέλεσµα έρχεται και ολοκληρώνεται σε 2 εβδοµάδες από την ηµέρα της θεραπείας. Ο µηχανισµός είναι πολύ απλός καθώς η ακούσια κίνηση των µυών που προκαλούν τις ρυτίδες περιορίζεται µε αποτέλεσµα τη σταδιακή τους λείανση. Έτσι µετά από µερικούς µήνες το δέρµα είναι ανανεωµένο και πολύ πιο φρέσκο από ότι πριν τη θεραπεία.

1-gummie-smileΠαρενέργειες απο τη θεραπεία µε ΒΟΤΟΧ ;
Η δράση του φαρµάκου είναι πλήρως αναστρέψιµη και έτσι δεν µπορούµε να µιλήσουµε για οποιαδήποτε µόνιµη παρενέργεια. Συνήθως µετά τη θεραπεία δηµιουργείται µια µικρή αντίδραση του δέρµατος που προέρχεται από τα τσιµπήµατα που γίνονται µε τη βελόνα της σύριγγας και συνήθως παύει να είναι ορατή µετά από λίγα λεπτά. Επίσης από τα τσιµπήµατα µπορεί να προκληθεί ελαφρύς πονοκέφαλος ο οποίος δε θα διαρκέσει περισσότερο από µισή ώρα. 
Η διακοπή της θεραπείας σηµαίνει ότι απλά µετά την παρέλευση της δράσης του φαρµάκου, οι µύες που είχαν αδρανήσει επανακτούν την πλήρη κινητικότητα τους µε αποτέλεσµα το πρόσωπο να επανέρχεται σταδιακά στην προ θεραπείας κατάστασή του.

Πόσες φορές µπορώ να κάνω ΒΟΤΟΧ
Σύµφωνα µε κλινικές έρευνες ο αριθµός των θεραπειών µε botox για ένα άτοµο δεν είναι συγκεκριµένος και ούτε υπάρχει περιορισµός. ∆ηλαδή όσες φορές και αν προχωρήσει κανείς στη θεραπεία το αποτέλεσµα παραµένει πάντα το ίδιο. Μάλιστα τις περισσότερες φορές, µετά από 3-4 θεραπείες, το µεσοδιάστηµα µεταξύ 2 εφαρµογών αυξάνεται, µια και περιορίζονται κινήσεις που προκαλούσαν τις ρυτίδες. Φυσικά πρέπει να γνωρίζετε ότι υπάρχει ένα µικρό ποσοστό ανθρώπων (περίπου 3-5%) που έχουν αναπτύξει αντισώµατα στη δραστική ουσία του φαρµάκου µε αποτέλεσµα να µην µπορεί να δράσει στο πρόσωπό τους.

Πονάει η θεραπεία ;
Η θεραπεία είναι σχεδόν ανώδυνη αν γίνει από έµπειρο γιατρό, κάνοντας µόνο µια στιγµιαία ενόχληση στα σηµεία που γίνεται η θεραπεία. Τις περισσότερες φορές η αίσθηση είναι σαν ένα στιγµιαίο τσίµπηµα και η ενόχληση δε διαρκεί παραπάνω από 10-15 λεπτά.

Πότε δεν πρέπει να κάνει κάποιος ΒΟΤΟΧ ;
Το φάρµακο δεν έχει σοβαρές αντενδείξεις και η θεραπεία µπορεί να γίνεται σε συνδυασµό µε οποιαδήποτε άλλη αγωγή (υαλουρονικό οξύ, laser, χηµικό peeling κ.τ.λ.) αλλά όχι συγχρόνως. Στη µόνη περίπτωση που αποφεύγεται είναι στους ασθενείς µε µυοπάθειες. Επίσης για προληπτικούς λόγους καλό είναι να αποφεύγεται η θεραπεία στις εγκύους και στην περίοδο γαλουχίας.

Πόσο διαρκεί η θεραπεία
Τα αποτελέσµατα της θεραπείας έρχονται σταδιακά (το αποτέλεσµα ολοκληρώνεται σε 2 εβδοµάδες) και διαρκούν 4-6 µήνες ενώ η διαδικασία µόλις 10 λεπτά. Η ποσότητα του φαρµάκου που θα χρησιµοποιηθεί πρέπει να καθοριστεί από έναν ειδικά εκπαιδευµένο ιατρό ο οποίος κρίνει και αποφασίζει τα ακριβή σηµεία στα οποία θα γίνει η θεραπεία για το καλύτερο δυνατό αποτέλεσµα. Συνήθως δε χρησιµοποιείται κανένα αναισθητικό µια και ο πόνος είναι ανεπαίσθητος ενώ σε περίπτωση ενόχλησης µπορεί να χρησιµοποιηθεί µια τοπική αναισθητική κρέµα.

Σε ποια μορφή κλυκλοφορεί το Botox

Το Botox μέχρι σήμερα κυκλοφορεί σε φιαλίδια συσκευασίας κενού τα οποία συντηρούνται στην κατάψυξη και η δραστική ουσία ενεργοποιείται και γίνεται χρηστική μετά από αραίωσή της με φυσιολογικό ορό, συνήθως 3-4 cc.
Μετά την αραίωση, η Βοτουλινική τοξίνη, η δραστική ουσία του botox, παραμένει ενεργή για λίγα 24ωρα.
Η εφαρμογή της θεραπείας με botox για αισθητική χρήση είναι ενέσιμη και γίνεται από τον ειδικό γιατρό, Πλαστικό Χειρουργό ή Δερματολόγο, οι οποίοι, θα πρέπει να γνωρίζουν την ανατομία της περιοχής που θέλουν να βελτιώσουν και την δοσολογία που θα χρησιμοποιήσουν για να πετύχουν το καλύτερο αποτέλεσμα.
Οι σύριγγες που χρησιμοποιούμε σε αυτές τις περιπτώσεις είναι των 0,5 cc ή 1 cc με λεπτές βελόνες των 30 G.

Ποια σκευάσματα του botox έχουν άδεια κυκλοφορίας

Τα σκευάσματα με τις ονομασίες Botox και Disport δεν έχουν άδεια από τον Ε.Ο.Φ. για αισθητική χρήση στην Ελλάδα. Έχει δοθεί άδεια για το σκεύασμα istabel το οποίο μπορεί να χρησιμοποιηθεί για διόρθωση ρυτίδων μεσοφρύου.

BOTOX - VISTABEL
Διαφορετικές εμπορικές ονομασίες για το ίδιο προϊόν.
 • H αλλαγή οφείλεται σε ενδοκρατικούς κανονισμούς και νόμους κάθε χώρας για την έγκριση ενός φαρμάκου για αισθητική χρήση.
 • Παράγεται από το αναερόβιο βακτηρίδιο Clostridium Botulinum (σερότυπος Α)
Η τοξίνη:
 • Αποτελείται από Ελαφρά και Βαριά Αλυσίδα ενωμένες με δυσουλφιδικό δεσμό
 • Εμποδίζει την έκκληση ακετυλοχολίνης στην νευρομυϊκή σύναψη
 • Προκαλεί ανατάξιμη χημική απονεύρωση

Τι είναι το botox-vistabel;

Το botox - vistabel είναι πρωτεϊνικό Σύμπλοκο που παράγεται από τη Βοτουλινική Τοξίνη τύπου A και όταν το botox ενίεται στον μυ:
 • Εμποδίζει παροδικά τη μεταφορά των εντολών που προκαλούν την ακούσια σύσπαση των μυών.
 • Προσφέρει μια ανανεωμένη και πιο ξεκούραστη εμφάνιση.
 • Ηρεμεί τους μύες που προκαλούν τις ρυτίδες.
 • Ελάχιστες ποσότητες του φαρμάκου χρησιμοποιούνται.
 • Το φάρμακο δρα μόνο στους μύες που ενίεται.
 • Το ΒΟΤΟΧ εμποδίζει τη μεταφορά των εντολών από το νεύρο στον μυ που ευθύνεται για το σχηματισμό των ρυτίδων.
 • Ο μυς ηρεμεί.
 • Η ηρεμία αυτή επιτρέπει στο δέρμα να χαλαρώσει και οι ρυτίδες σταδιακά λειαίνουν ή εξαφανίζονται.
 • Η Βοτουλινική Τοξίνη είναι η μόνη θεραπεία που βελτιώνει σημαντικά τις ρυτίδες έκφρασης δρώντας στους μύες που τις προκαλούν.

Ποιος είναι ο Μηχανισμός Δράσης του botox;

 • Λειτουργεί μπλοκάροντας την έκκριση ακετυλοχολίνης που προκαλεί την ακούσια σύσπαση των μυών που προκαλούν τις ρυτίδες έκφρασης
 • Το αποτέλεσμα του μπότοξ είναι η χημική απονεύρωση.
 • Πλήρως αναστρέψιμο αποτέλεσμα.
 • Επανανεύρωση συνήθως μέσω του αμύελου τελικού άξονα και ενίοτε μέσω των περισφίξεων του Ranvier, εντός 3-6 μηνών.

Τι γνωρίζουμε σήμερα για τις εφαρμογές του Botox στον χώρο της κοσμετολογίας.

 1. Το botox διώχνει ή βελτιώνει τις ρυτίδες του μεσοφρύου, του μετώπου, τις ρυτίδες στον έξω κανθό (πόδι της χήνας), βοηθά να ανασηκωθούν τα φρύδια, μπορεί να βελτιώσει μέχρι ένα βαθμό την χαλάρωση στον λαιμό.
 2. Ο μηχανισμός του botox είναι να υπολειτουργούν οι μυς που προκαλούν τις ρυτίδες δίνοντας δράση στους ανταγωνιστές μυς με αποτέλεσμα να βγαίνει προς τα έξω ένα αρυτίδωτο, φρέσκο και ξεκούραστο πρόσωπο.
 3. Υπό προϋποθέσεις μπορεί :
  • Να βελτιώσει κάποιες ρυτίδες στο κάτω βλέφαρο όταν δεν υπάρχει χαλάρωση στον σφιγκτήρα του κάτω βλεφάρου. Υπάρχει ένα μικρό τρικ που το δείχνει αυτό.
  • Να βελτιώσει την εικόνα στις ρινοπαρειακές. Εδώ όμως μπορεί να κατέβει το άνω χείλος, γι αυτό χρειάζεται το χέρι ενός εξειδικευμένου γιατρού.
  • Να βελτιώσει τις ρυτίδες καπνιστού στο άνω χείλος.
  • Να απαλύνει την γραμμή που υπάρχει μεταξύ κάτω χείλους και πηγουνιού.
  • Να βελτιώσει την εικόνα του στόματος βγάζοντας ένα πιο εκφραστικό χαμόγελο.
  • Να ανασηκωθεί ελαφρά η άκρη της μύτης.
 4. Το τελευταίο διάστημα, όπως γίνεται γνωστό μέσα από συνέδρια, η χρήση του Botox τείνει να καλύψει σχεδόν όλο το πρόσωπο έτσι ώστε να δίνει την εικόνα ενός face lifting μικρής διάρκειας. Έτσι επεκτείνεται η χρήση του σε ρυτίδες στις παρειές ( αυτές φαίνονται περισσότερο στα ξηρά δέρματα όπου το πρόσωπο έχει την εικόνα τσαλακωμένου χαρτιού), κατά μήκος του οβάλ του προσώπυ (οστά κάτω γνάθου) , όπου και γίνεται φανερή η χαλάρωση του δέρματος μετά από κάποια ηλικία, (εδώ γίνονται μικρές ενέσιμες εγχύσεις στο μυώδες πλάτυσμα) καθώς και σε συγκεκριμένα σημεία της μύτης , βοηθώντας στην μικρή διόρθωση του ακρορινίου.
Εκτός από τη μυϊκή δράση, οι ρυτίδες του προσώπου μπορεί να οφείλονται και σε άλλους παράγοντες: Γενετικοί παράγοντες, Φωτογήρανση, Κάπνισμα, Περιβαλλοντική μόλυνση, Βαρύτητα μυϊκή δράση ή άλλες ασθένειες

Βotox και πλαστική χειρουργική

 • Στην πλαστική χειρουργική το Botox τα τελευταία χρόνια τείνει να αντικαταστήσει το ενδοσκοπικό lifting του μετώπου, αλλά και να συμπληρώσει την γενικότερη εικόνα ενός lifting.
 • Σε πολλές περιπτώσεις μετά από βλεφαροπλαστική ενισχύεται το αποτέλεσμα με ενέσιμες εφαρμογές Botox.
 • Μπορεί το botox να συνδυαστεί με άλλες θεραπείες ανανέωσης του προσώπου όπως laser αντιγήρανσης, μεσοθεραπείες ανάπλασης και ενυδάτωσης, ενέσιμες θεραπείες με υαλουρονικό οξύ για αντιμετώπιση ρινοπαρειακών ρυτίδων καθώς και για προσθήκη όγκου στα χείλη.

Οι περιοχές του προσώπου που γίνεται εφαρμογή του Botox είναι :

 • Βασικές περιοχές :  Μεσόφρυο, Ρυτίδες μετώπου και Ρυτίδες γύρω από τα μάτια (έξω κανθός).
 • Άλλες περιοχές: Ρυτίδες στην μύτη, Ρυτίδες γύρω από το στόμα , Μυώδες πλάτυσμα (λαιμός), Ρυτίδες στις παρειές, Πηγούνι, Οβάλ προσώπου

Πως γίνεται η θεραπεία του Βοtox?

Στο ιατρείο με τον ασθενή καθιστό στο εξεταστικό κρεβάτι ή πολυθρόνα και με το κεφάλι του να ακουμπά σε σταθερό προσκεφάλι. Φροντίζουμε να τηρούμε τους κανόνες ασηψίας ( γάντια, αποστείρωση δέρματος, κλπ. ) και να έχουμε ικανό φωτισμό, κατά προτίμηση και μεγεθυντικό φακό.

Οδηγίες μετά την θεραπεία με Βοtox

 1. Να μην κατακλιθεί για 4 ώρες από την θεραπεία.
 2. Να μην σκύψει για το ίδιο διάστημα.
 3. Να μην τρίψει τα σημεία των ενέσεων.
 4. Όχι αλκοόλ και ασπιρίνη μέχρι την επόμενη ημέρα.
Τα αποτελέσματα της χρήσης του Βοtox θα φανούν μετά από 2-3 ημέρες έως 15. Το αποτέλεσμα της θεραπείας διαρκεί 5-6 μήνες. Εδώ θα πρέπει να αναφερθεί ότι υπάρχουν περιστατικά που το αποτέλεσμα διαρκεί περισσότερο μετά από κάποιο αριθμό θεραπειών.
Καλό θα είναι μετά την πάροδο 15 ημερών από την θεραπεία να ελέγχεται το αποτέλεσμα για την περίπτωση που ίσως χρειαστεί κάποια επιπλέον δόση σε σημεία που η θεραπεία δεν απέδωσε τα αναμενόμενα.
Συνήθως οι περισσότεροι γιατροί κρατούν και εφαρμόζουν ένα πρωτόκολλο θεραπείας για το πελατολόγιο τους, δίνοντας την δυνατότητα στους μυς της περιοχής να επαναλειτουργήσουν πλήρως για ένα χρονικό διάστημα και μετά να επανεπέμβουν με το Botox. Συνήθως μετά από 6 θεραπείες δίνεται περιθώριο 10-12 μηνών μέχρι την επόμενη θεραπεία.

Ποια είναι η κατάλληλη ηλικία για να κάνω botox;

Η εφαρμογή του Botox απευθύνεται κυρίως στις ηλικίες 30-65 ετών.Η απόφαση για το πότε πρέπει να ξεκινήσει κανείς τη θεραπεία με botox είναι υποκειμενική. Η ένδειξη αν μια γυναίκα είναι καλή υποψήφια για botox, καθορίζεται κυρίως με κριτήριο το βαθμό ρυτίδωσης και αλλοίωσης του προσώπου και όχι με την ηλικία. Μπορεί άτομα της ίδιας ηλικίας να έχουν διαφορετικής ταχύτητας εξέλιξη της γήρανσης του προσώπου.
                                              
                                                                                        Dr. ΚΟΡΑΗΣ  ΛΑΖΑΡΙΔΗΣ  D.M.S.