ΕΚΤΟΜΗ ΧΑΛΙΝΟΥ

 Ο χαλινός είναι μία μικρή πτύχωση ιστού, η οποία περιορίζει την κίνηση ενός οργάνου του σώματος και το προστατεύει κατ' αυτόν τον τρόπο από τραυματισμούς.


  Μέσα στη στοματική κοιλότητα υπάρχει ο χαλινός της γλώσσας, που βρίσκεται στο κάτω μέρος της, ο χαλινός του άνω χείλους και ο χαλινός του κάτω χείλους που αποκαλύπτονται μόλις τραβήξουμε το αντίστοιχο χείλος προς τα έξω και οι χαλινοί των παρειών, οι οποίοι συγκρατούν τις παρειές επάνω στα οστά των γνάθων, συνδέοντάς τες με τα ούλα. . Πιο συγκεκριμένα, χαλινεκτομή γίνεται στις παρακάτω περιπτώσεις:

  • Όταν έχουμε βραχύ χαλινό του χείλους και μάλιστα τις περισσότερες φορές του άνω χείλους. Όταν ο χαλινός αυτός είναι βραχύς, δεν δυσκολεύει απλώς τις κινήσεις του άνω χείλους, αλλά ταυτόχρονα οι κινήσεις αυτές τραβάνε τα κεντρικά δόντια της άνω γνάθου και δημιουργούν ένα κενό ανάμεσα τους με αποτέλεσμα να χρειάζεται ορθοδοντική θεραπεία, ή να κινδυνεύει το αποτέλεσμα μιας ήδη τελειωμένης ορθοδοντικής θεραπείας.
  • Όταν ο χαλινός της γλώσσας είναι βραχύς και δημιουργεί προβλήματα στην ομιλία και στην άρθρωση.
  • Όταν κάποιος από τους χαλινούς εμποδίζει την τοποθέτηση μιας οδοντοστοιχίας.
  •  Για αισθητικούς λόγους.
    Η χαλινεκτομή  γίνεται 
  1. με διοδικό Laser . Η επέμβαση είναι σχεδόν τελείως αναίμακτη, γίνεται με ελάχιστη τοπική αναισθησία , και η διάρκεια της δεν ξεπερνά τα 2-3 λεπτά. Μετά την επέμβαση δεν υπάρχει πόνος ή αιμορραγία και δεν χρειάζονται ράμματα ή οποιαδήποτε φαρμακευτική αγωγή. Μετά από λίγες ημέρες το σημείο της επέμβασης έχει επουλωθεί πλήρως και δεν αφήνει σημάδια ή ουλές .
  2. Χειρουργική επεμβαση ,τοπική αναισθησία και χρειάζονται ράμματα .Μετά από λίγες ημέρες το σημείο της επέμβασης έχει επουλωθεί και δεν αφήνει ουλές .