Πρόληψη κατά της τερηδόνας

ΦΘΟΡΙΟ : πρόληψη κατά της τερηδόνας .



Τι είναι όμως η φθορίωση και από τι προστατεύει τα δόντια;



    Το φθόριο είναι ιχνοστοιχείο όπως ο σίδηρος. Βρίσκεται σε μικροποσότητες σε πολλές από τις τροφές που καταναλώνουμε. Το φθόριο δρα με διάφορους τρόπους ενάντια στην τερηδόνα. Ο βασικός μηχανισμός δράσης του έγκειται στο ότι απορροφάται από την αδαμαντίνη των δοντιών και αλλάζει τη δομή της. Η αδαμαντίνη έχει κρυσταλλική μορφή και το φθόριο εισέρχεται μέσα σε αυτούς τους κρυστάλλους κάνοντάς τους εξαιρετικά ανθεκτικούς απέναντι σταοξέα που προκαλούντερηδόνα. Το φθόριο σχηματίζει με το ασβέστιο των δοντιών χημικές ενώσεις φθορίου-ασβεστίου,οι οποίες βοηθούν σημαντικά στην αποκατάσταση της αδαμάντινης κάθε φορά που τα οξέα της τερηδόνας προκαλούν ζημιά, ειδικά μετά τα γεύματα ή μετά από κατανάλωση ζάχαρης. Το φθόριο έχει και αντιμικροβιακή δράση, αφού είναι ικανό να εξουδετερώσει κάποια βακτήρια.Το φθόριο είναι απαραίτητο στη στοματική μας υγιεινή , είναι το βασικό δραστικό συστατικό που περιλαμβάνεται
    Στις οδοντόκρεμες, τις οποίες θα πρέπει να χρησιμοποιούμε ανελλιπώς μετά από κάθε γεύμα. Καθημερινά τα δόντια προσλαμβάνουν φθόριο με τη χρήση της οδοντόκρεμας και του στοματικού διαλύματος. Τα παιδιά θα πρέπει από την ηλικία των 18 μηνών να χρησιμοποιούν φθοριούχες οδοντόκρεμες, κατάλληλες για την ηλικία τους. Η ποσότητα θα πρέπει να είναι ελάχιστη, ώστε να αποφευχθούν τυχόν παρενέργειες με την κατάποση. Σε μικρά παιδιά κάτω των 2 ετών συνιστώνται οδοντόκρεμες με 250 ppm φθορίου. Τα μεγαλύτερα παιδιά χρειάζονται τουλάχιστον 500ppm φθόριο.
    Τα στοματικά διαλύματα συνεισφέρουν αλλά δεν αντικαθιστούν το βούρτσισμα με φθοριούχο οδοντόκρεμα και η χρήση τους δεν συνίσταται σε παιδιά κάτω των 6 ετών.
Ειδικό gel φθορίου επάνω στα δόντια, με ειδικά μασελάκια και κάτω από ελεγχόμενες συνθήκες. Το gel θα μείνει στα δόντια για 2-4 λεπτά, ανάλογα με το σκεύασμα και θα απορροφηθεί σιγά σιγά από την αδαμαντίνη. Ειδικά στα μικρά παιδιά είναι εντελώς απαραίτητο. Τα παιδιά έχουν στο στόμα τους είτε παιδικά δόντια, με πολύ λεπτή αδαμαντίνη, είτε μόνιμα δόντια, που μόλις έχουν ανατείλει και είναι ευαίσθητα.

    Με τη φθορίωση, τα δόντια γίνονται ανθεκτικά και δεν αντιμετωπίζουν προβλήματα στη μετέπειτα ζωή τους.

Από ποια ηλικία ξεκινάμε φθορίωση στα παιδιά και κάθε πότε θα πρέπει να γίνεται;

    Τα παιδιά θα πρέπει να ξεκινήσουν την προληπτική φθορίωση στην ηλικία των 3, όταν θα έχουν ανατείλει πια όλα τους τα νεογιλά παιδικά δόντια. Έχουν γίνει διάφορες μελέτες για το πόσο συχνά θα πρέπει να κάνουμε φθορίωση. Η συχνότητα που επικράτησε τελικά ήταν 1 φορά κάθε 6 μήνες. Οι μελέτες έδειξαν ότι τα παιδιά που κάνουν φθορίωση κάθε 6 μήνες , έχουν 50-60% λιγότερη πιθανότητα να εμφανίσουν τερηδόνα!
Σε παιδιά που υπάρχει ιστορικό έντονης τερηδόνας, η φθορίωση μπορεί να γίνεται και κάθε 3 μήνες.

Η διαδικασία : 


    Είναι απλή, ακόμη και για τα πιο μικρά παιδιά γίνεται πρώτα ένας καθαρισμός των δοντιών. Στη συνέχεια τοποθετούμε με τα ειδικά μασελάκια το gel του φθορίου, που έχει συνήθως ευχάριστη γεύση φρούτων. Στα πολύ μικρά παιδάκια, που δεν ανέχονται τα μασελάκια, τοποθετούμε ένα ειδικό βερνίκι φθορίου, με πιο κολλώδη υφή για να παραμείνει περισσότερη ώρα στα δόντια τους.
Υπάρχουν και ειδικές ταμπλέτες με φθόριο, που μπορούμε να προμηθευτούμε από τα φαρμακεία. Αυτό συστήνετε όχι μόνο από οδοντιάτρους αλλά και από παιδιάτρους. Με τις ταμπλέτες φθορίου επεμβαίνουμε στη φάση της δημιουργίας της αδαμαντίνης, πριν τα δόντια ανατείλουν. Οι ταμπλέτες συστήνονται κυρίως σε παιδιά με ελλιπή στοματική υγιεινή και ιστορικό τερηδόνας. Τις πιπιλάνε συνήθως σαν καραμέλες το βράδυ μετά το πλύσιμο των δοντιών. Θα πρέπει όμως να είμαστε ιδιαίτερα προσεκτικοί και να ακολουθούμε τη δοσολογία που μας έχει συστήσει ο γιατρός μας.

Είναι επικίνδυνο το φθόριο για την υγεία μας;   


    Το φθόριο που χρησιμοποιούμε στα οδοντιατρεία και περιέχουν οι οδοντόκρεμες είναι ΕΝΤΕΛΩΣ ακίνδυνο.
Μακροχρόνια συνεχή χρήση προϊόντων φθορίου μπορεί να χρωματίσει την αδαμαντίνη των δοντιών με καφέ κηλίδες .
Είναι απαραίτητο να συνειδητοποιήσουν οι γονείς ότι η στοματική υγεία είναι πολύ βασικό κομμάτι της ευρύτερης υγείας και ότι το φθόριο συμβάλλει σημαντικά στη διατήρηση για ολόκληρη τη ζωή μας.
                                            
                                             

                                            ΚΟΡΑΗΣ ΛΑΖΑΡΙΔΗΣ    M.D.S.
                                                                          ΧΕΙΡΟΥΡΓΟΣ ΟΔΟΝΤΙΑΤΡΟΣ