Αυτό που προκαλεί η κατανάλωση των αναψυκτικών είναι τη σταδιακή διάβρωση του δοντιού που είναι μια πάθηση μόνιμη για τα δόντια , αυξάνοντας έτσι τον αριθμό των ανθρώπων που υποφέρουν από ευαίσθητα δόντια. Αρχίζει από την παιδική ηλικία όταν το παiδι καταναλώνει ανθρακούχα αναψυκτικά τo αποτέλεσμα είναι η διάλυση του εξωτερικού στρώματος της αδαμαντίνης από τα στοματικά οξέα, ορισμένα ανθρακούχα αναψυκτικά έχουν χαμηλό pΗ =όξινα και διαβρώνουν την επιφάνεια των δοντιών.
Το σημαντικότερο αποτελέσμα της διάβρωσης είναι η υπερευαισθησία των δοντιών καθώς η αδαμαντίνη λεπταίνει, αρχίζει να εκτίθεται το εσωτερικό που είναι η οδοντίνης. Μέσω της οδοντίνης, οι διαφορές στη θερμοκρασία ή τη γλυκύτητα περνούν απευθείας στο νεύρο του δοντιού, προκαλώντας την αίσθηση του πόνου.
Δύο είναι οι σημαντικότερες αιτίες για την απώλεια της αδαμαντίνης. Η μία είναι η χημική διάβρωση της επιφάνειας που προκαλείται από τα οξέα που περιέχει η διατροφή μας καιη άλλη σημαντική αιτία είναι η φυσική φθορά.
Εχει αποδειχθεί πως το βούρτσισμα των δοντιών αμέσως αφού πιούμε κάτι όξινο, έχει καταστροφικές συνέπειες όσον αφορά την απώλεια αδαμαντίνης, την μαλακώνει και να την κάνει να τρίβεται ευκολότερα με το δυνατό βούρτσισμα όποτε πρέπει να περιμένουμε πάνω από 40 λεπτά για το βούρτσισμα των δοντιων . Η επιφάνεια του δοντιού μπορεί να χρειαστεί έως και 20 λεπτά για να επανέλθει στο φυσιολογικό pΗ έπειτα από ένα όξινο ποτό.
Dr. ΚΟΡΑΗΣ ΛΑΖΑΡΙΔΗΣ
ΧΕΙΡΟΥΡΓΟΣ ΟΔΟΝΤΙΑΤΡΟΣ