Εαν ευθύνονται τα σφραγίσματα απο αμάλγαμα (μάυρα σφραγίσματα) για την ανάπτυξη καρκίνου και Αλτσχάιμερ;

Δημοσιεύσεις που συνδέουν τον υδράργυρο με το αμυοτροπικό πλευρικό σύνδρομο, νευροεκφυλιστικές ασθένειες (όπως η νόσος Αλτσχάιμερ), καθώς και άλλες παθήσεις δεν είχαν επαληθευθεί ιατρικά.
Μη επαληθευμένης ιατρικά ενοχοποίησης του υδραργύρου,θα ήταν λάθος να απαγορευτεί το αμάλγαμα.
Ο υδράργυρος αναμφισβήτητα αποτελεί ρυπαντική ουσία, που δεν θα πρέπει να μολύνει το έδαφος ή το νερό.Το συμβούλιο των Ευρωπαίων Οδοντιάτρων (CED) δημιούργησε επιτροπή μελέτης με θέμα την ασφάλεια ή την επικινδυνότητατο αμαλγάματοσ ( μαυρο σφραγισμα )με στόχο τη συγκέντρωση όλης της βιβλιογραφίας και τη σύνταξη έκθεσης.Η έκθεση εγκρίθηκε από την ολομέλεια του σώματος το Μάιο του 2007 και κατατέθηκε στην Ευρωπαϊκή Επιτροπή.
Στη μελέτη αυτή καταδείχθηκε ότι η κλινική έρευνα για τις αρνητικές επιπτώσεις του αμαλγάματος δεν έχει να παρουσιάσει καμιά τεκμηριωμένη μελέτη για τοξική ή αρνητική επίπτωση στη γενική υγεία των ασθενών και του οδοντιατρικού προσωπικού. Παράλληλα όμως αναγνωρίζεται η περιβαλλοντική διάσταση του θέματος και γίνεται επίκληση στην ανάγκη για ευλαβική εφαρμογή των Κοινοτικών και Εθνικών Οδηγιών που αναφέρονται στην ορθή διαχείριση των απορριμμάτων που εμπεριέχουν κατάλοιπα αμαλγάματος και των λυμάτων που συγκεντρώνονται από τις σιελαντλίες και τις χειρουργικές αναρροφήσεις.
Τα όργανα της ΕΕ, επειδή πιθανά διατηρούσαν επιφυλάξεις ως προς την αμεροληψία εκθέσεων που προήρχοντο από Οδοντιατρικούς φορείς, ανέθεσαν σε δύο άλλες επιστημονικές επιτροπές την μελέτη του θέματος, έτσι ώστε να υπάρξει μια πολύπλευρη θεώρηση του θέματος , οι οποίες κατέληξαν στο ίδιο συμπέρασμα με την οδοντιατρική έκθεση .

Εν τούτοις ο δημοσιογραφικός κόσμος, επανήλθε στο θέμα για πολλοστή φορά, επικαλούμενος μια πρόσφατη τοποθέτηση της Αμερικανικής Υπηρεσίας Τροφίμων και Φαρμάκων (Food and Drug Administration),στην οποία όπως γράφτηκε, στα μέσα Ιουνίου του 2008,τροποποιήθηκε το περιεχόμενο της ιστοσελίδας της και αφαιρέθηκαν τα καθησυχαστικά σχόλια αναφορικά με το αμάλγαμα.
Στην πραγματικότητα επρόκειτο για τοποθετήσεις επί του θέματος υπηρεσιακών παραγόντων της FDA και συγκεκριμένα του αναπληρωτή επιτρόπου και της υπεύθυνης τύπου της Υπηρεσίας οποίες μεταφέρθηκαν σχετικά αυθαίρετα στην ιστοσελίδα, γεγονός που προκάλεσε τη σφοδρή αντίδραση της Αμερικανικής Οδοντιατρικής Ομοσπονδίας (ADA).
Η FDA με την τοποθέτησή της αυτή, στην ουσία συστήνει σε ευαίσθητες πληθυσμιακές ομάδες, όπως οι εγκυμονούσες και τα άτομα που η κατάσταση της υγείας τους θα επιβαρύνετο από την παρουσία υδραργύρου επιλέγουν άλλου είδους εμφρακτικά υλικά για τις συντηρητικές αποκαταστάσεις στο στόμα τους.
Πάντως η ADA τονίζει κατηγορηματικά ότι η πρόσφατη τοποθέτηση της FDA δεν πρόκειται να επηρεάσει την πάγια θεώρηση του θέματος από τον Οδοντιατρικό κόσμο. Έτσι λοιπόν για άλλη μια φορά οι απόψεις για το αμάλγαμα επανέρχονται στο προσκήνιο με το συνήθη θορυβώδη και κινδυνολογικό τρόπο, χωρίς όμως να επιτυγχάνουν να πείσουν τόσο την Επιστημονική κοινότητα όσο και τις μεγάλες πληθυσμιακές μάζες για τις ανεπιθύμητες προεκτάσεις στην γενική υγεία από τις μεταλλικές εμφράξεις.

ΕΝΔΕΙΚΤΙΚΗ ΒΙΒΛΙΟΓΡΑΦΙΑ
Scientific Committee on Health and Environmental Risks
SCHER:Opinion on the environmental risks and indirect health effects of mercury in dental amalgam
The SCHER adopted this opinion at its 23rd plenary on 6 May 2008
http://ec.europa.eu/health/opinions/en/dental-amalgam/
Scientific Committee on Emerging and Newly Identified Health Risks SCENIHR:The safety of dental amalgam and alternative dental restoration materials for patients and users
The SCENIHR adopted this opinion via written procedure on 6 May 2008
http://ec.europa.eu/health/opinions/en/dental-amalgam/
http://ec.europa.eu/dgs/health_consumer/dyna/enews/enews.cfm?al_id=732
http://www.eudental.eu/
FDA at odds over safety of mercury fillings - More health news
US FDA/CDRH: Consumer Information - Questions and Answers on
ADA.org: ADA Seeks Clarification on FDA Dental Amalgam Statement
http://www.humanrightseurope.org
http://www.mednutrition.gr/content/view/5606/89/