Καθημερινή φροντίδα του στόματος

Για να έχετε πάντα καθαρά γερά υγιή δόντια πρέπει να τα φροντίζετε με επιμονή.
Αντιμετωπίστε τη μικροβιακή πλάκα και την τερηδόνα με το καλό καθημερινό βούρτσισμα.Καθημερινό βούρτσισμα 2-3 φορές την ημέρα, αμέσως μετά από κάθε γεύμα, με μια βούρτσα που φτάνει σε όλα τα δοντια. Ολοκληρώστε με τον καθαρισμό των σημείων όπου δεν φτάνει η οδοντόβουρτσα μεσοδόντια διαστήματα χρησιμοποιώντας τα ειδικά βουρτσάκια και το οδοντικό νήμα.
Σωστό βούρτσισμα
-Βρέξτε την οδοντόβουρτσα. Βάλτε ικανοποιητική ποσότητα οδοντόκρεμας και τοποθετείστε την οδοντόβουρτσα σε γωνία 45-μοιρών ως προς τα ούλα. Με απαλές κινήσεις μετακινείστε την βούρτσα μπρος-πίσω και βουρτσίστε την οδοντοστοιχία εξωτερικά, εσωτερικά και από πάνω στην μασητική επιφάνεια .
Βουρτσίστε τους κοπτήρες και τα μπροστινά δόντια με κινήσεις πάνω – κάτω.
Το καλό βούρτσισμα πρέπει να κρατά τουλάχιστον 4 λεπτά.
Βουρτσίστε και την γλώσσα απαλά με την κατάλληλη πλευρά της οδοντόβουρτσας –αν διαθέτει.
Γενικά συνιστάται να βουρτσίζετε τα δόντια σας μετά την κατανάλωση τροφών, ιδίως οταν οι τροφές περιέχουν μεγάλες ποσότητες ζάχαρης .
Οδοντόκρεμα
-Ένα συστατικό που βοηθά την αδαμαντίνη να αντέχει περισσότερο στις φθορές ειναι οι οδοντόκρεμες που περιέχουν φθόριο .
Οδοντόβουρτσα
-Αποτελείται από νάιλον τρίχες και δεν πρέπει να είναι ούτε πολύ σκληρή, ούτε πολύ μαλακή ενώ η επιφάνειά της δεν πρέπει να είναι πολύ μεγαλύτερη απο αυτή των δοντίων . Η διάρκεια ζωής της εξαρτάται από τη χρήση που της γίνεται και δεν πρέπει να υπερβαίνει τους 3 μήνες.
Στοματικά διαλύματα
-Τα διαλύματα πρέπει να λειτουργούν συμπληρωματικά στο βούρτσισμα. Δεν μπορούν να αντικαταστήσουν την αποτελεσματικότητα του βουρτσίσματος των δοντιών .
Συμβουλή
-Προσέξτε τη διατροφή σας, περιορίστε τη ζάχαρης και εντάξτε στο πρόγραμμά σας δυο τουλάχιστον επίσκεψη το χρόνο στον οδοντίατρο .

                                                                                         Dr. ΚΟΡΑΗΣ  ΛΑΖΑΡΙΔΗΣ 
                                                                                     ΧΕΙΡΟΥΡΓΟΣ  ΟΔΟΝΤΙΑΤΡΟΣ