Οδοντόβουρτσα πώς να επιλέξω τη σωστή ?

Επιλέξτε μια οδοντόβουρτσα με μικρό κεφάλι βούρτσας και τρίχες σχεδιασμένες για να σας βοηθούν να φτάνετε στα δύσκολα σημεία του στόματός σας ,πίσω δόντια.Η οδοντόβουρτσά σας θα πρέπει να διαθέτει απαλές τρίχες για να είναι μαλακές στα δόντια και τα ούλα σας.Επιλέξτε μια οδοντόβουρτσα με άνετη λαβή. Πολλές έχουν αντιολισθητικές λαβές, που τις κάνουν ευκολότερες στη χρήση όταν είναι βρεγμένες.
Πολλοί προτιμούν τις σκληρές οδοντόβουρτσες γιατί θεωρούν ότι καθαρίζουν καλύτερα. Αυτό είναι μέγα σφάλμα. Οι σκληρές οδοντόβουρτσες όχι μόνο δεν καθαρίζουν την οδοντική πλάκα που δημιουργείται στα δόντια, αλλά υπάρχει ο κίνδυνος με τον καιρό να τραυματιστούν τα ούλα και να δημιουργηθεί ουλίτιδα.
Η οδοντόβουρτσα να προσαρμόζεται στις προσωπικές απαιτήσεις του ασθενούς όσο αφορά το μέγεθος το σχήμα, διαφορετική πρέπει να είναι για τα βρέφη, τους ενήλικες, τους ηλικιωμένους, τα ατομα που φορούν σιδεράκια και διαφορετική πρέπει να είναι σε άτομα που υποφέρουν από ουλίτιδα ή περιοδοντίτιδα .
Επιπλέον, εάν η οδοντόβουρτσά μας είναι από την εποχή των παγετώνων, θα πρέπει να την πετάξουμε αμέσως.Οι οδοντίατροι προτείνουν να αντικαθιστούμε την οδοντόβουρτσά μας κάθε τρεις μήνες, αφού τόση είναι η διάρκεια ζωής μίας οδοντόβουρτσας.
Σε ότι αφορά στον τρόπο βουρτσίσματος, οι ειδικοί συνιστούν τα εξής: όταν βουρτσίζουμε τα δόντια μας δεν χρειάζεται να βάζουμε δύναμη και οι κινήσεις θα πρέπει να είναι κυκλικές, ούτε οριζόντιες, ούτε κάθετες. Επιπλέον, το καλύτερο θα είναι να βουρτσίζονται ξεχωριστά τα πάνω και τα κάτω δόντια. Θα λέγαμε ότι το βούρτσισμα είναι μία μικρή ιεροτελεστία. Θα πρέπει να γίνεται με μεγάλη προσοχή, να μην ξεχνάμε κανένα δόντι και να μην παραλείπουμε να βουρτσίζουμε τόσο την εξωτερική όσο και την εσωτερική πλευρά των δοντιών.
Κατά κανόνα, κάθε βούρτσισμα θα πρέπει να διαρκεί το λιγότερο 3 λεπτά. Τόσο χρόνο χρειάζεται η οδοντόκρεμα για να ενεργήσει και το βούρτσισμα να είναι πιο αποτελεσματικό.
Τέλος, μόλις τελειώσουμε με το βούρτσισμα, ξεβγάζουμε καλά το στόμα μας με άφθονο νερό, ώστε να φύγουν τυχόν υπολείμματα τροφής και οδοντόκρεμας.

                                                                                                 Dr. ΚΟΡΑΗΣ  ΛΑΖΑΡΙΔΗΣ
                                                                                              ΧΕΙΡΟΥΡΓΟΣ  ΟΔΟΝΤΙΑΤΡΟΣ