ΤΙ ΕΙΝΑΙ Η ΟΥΛΙΤΙΔΑ

Τά δόντια σας καλύπτονται από μια κολλώδη μεμβράνη βακτηρίων που ονομάζεται οδοντική μικροβιακή πλάκα.
Μετά από κάθε γεύμα ή σνακ που τρώτε, τα βακτήρια αυτά απελευθερώνουν οξέα που στρέφονται εναντίον της αδαμαντίνης των δοντιών. Η συνεχής επίδραση αυτών των οξέων μπορεί να προκαλέσει καταστροφή της αδαμαντίνης που οδηγεί στο σχηματισμό κοιλοτήτων τερηδόνας.
Η κολλώδη μεμβράνη βακτηρίων που δεν αφαιρείται με το καθημερινό βούρτσισμα των δοντιών ή με τον καθαρισμό των μεσοδόντιων διαστημάτων μπορεί τελικά να ενασβεστιωθεί δηλαδή να σκληρύνει σχηματίζοντας τρυγία, τη γνωστή πέτρα των δοντιών. Το βούτσισμα των δοντιών και ο μεσοδόντιος καθαρισμός δυσχεραίνονται όταν η τρυγία αρχίσει να συσσωρευεται πάνω από το ύψος των ελευθέρων ούλων.
Ο ουλικός ιστός αλλάζει χρώμα, ύφη, μέγεθος με αποτέλεσμα την φλεγμονή .Τά ούλα παρουσιάζουν υφιζήσεις και αιμορραγούν.Αυτή η κατάσταση ονομάζεται ουλίτιδα και αποτελεί πρώιμο στάδιο της περιοδοντικής νόσου.
Οι βλάβες της ουλίτιδας είναι αναστρέψιμες με
Α) έναν καθαρισμό αποτρύγωση, στο οδοντιατρείο
β) με καλή στοματικη υγιεινή στη συνέχεια απο τον ασθενή. Που είναι η χρήση οδοντοβούρτσας και σε συνδυασμό με μεσοδόντιο καθαρισμό και με τη χρήση οδοντικού νήματος, δύο φορές την ημέρα βοηθά στην απομάκρυνση υπολειμμάτων των τροφών από τη στοματικη κοιλότητα .
Αν η ουλίτιδα δεν αντιμετωπιστεί
- τα ούλα μπορεί να αποκολληθούν από τα δόντια και να σχηματίσουν θυλάκους οι οποίοι είναι συνήθως μολυσμένοι.
- Χωρίς θεραπεία , μπορεί να προκύψει απώλεια φατνιακού οστού και τα δόντια να γίνουν εύσειστα, να πέσουν ή να χρειάζονται εξαγωγή.