Τι ειναι η περιοδοντίτιδα




Η περιοδοντίτιδα είναι η συνηθέστερη νόσος στο στόμα στους ενήλικες άνω των 35 ετών. Τις περισσότερες φορές εξελίσσεται αθόρυβα με αποτέλεσμα όταν την αντιληφθεί ο ασθενής να μη μπορούμε πλέον να σώσουμε τα δόντια που έχουν προσβληθεί από αυτήν.
Η περιοδοντίτιδα είναι φλεγμονή που προσβάλλει τους ιστούς που στηρίζουν τα δόντια και συγκεκριμένα τα ούλα και το κόκαλο που περιβάλλουν τα δόντια και τα συγκρατούν στη γνάθο. Η φλεγμονή αυτή είναι μικροβιακής αιτιολογίας. Συγκεκριμένα δημιουργείται από τη συγκέντρωση μικροβίων πάνω στις επιφάνειες των δοντιών και ιδιαίτερα στις ρίζες τους. Αυτά τα μικρόβια αν δεν αφαιρεθούν προσκολλώνται  στις ρίζες των δοντιών κάτω από τα ούλα και σχηματίζουν την πλάκα αν δεν αφαιρεθεί ενασβεστιώνεται και σκληραίνει δημιουργώντας την πέτρα
Τα μικρόβια που είναι συσσωρευμένα στην πλάκα και την πέτρα παράγουν τοξίνες οι οποίες προσβάλουν τα ούλα και δημιουργούν φλεγμονή. Η φλεγμονή αυτή είναι η ουλίτιδα. Στην ουλίτιδα τα ούλα είναι κόκκινα ενώ το φυσιολογικό τους χρώμα είναι το ροζ.
Στο επόμενο στάδιο της περιοδοντικής νόσου η φλεγμονή προχωρά στο οστό που στηρίζει τα δόντια στην γνάθο. Αρχίζει έτσι σταδιακά το οστό να χάνεται γύρω από τα δόντια. Αν μείνει χωρίς θεραπεία σ’ αυτό το στάδιο η περιοδοντίτιδα όλο και περισσότερο οστό χάνεται με αποτέλεσμα τα δόντια να αρχίζουν να έχουν κινητικότητα. Η εξέλιξη της νόσου είναι άλλοτε αργή και άλλοτε γρήγορη. Αν δεν το αντιμετωπίσουμε  οδηγούμαστε σε εξαγωγές των δοντιών .
 Επιβαρυντικοί παράγοντες για την εξέλιξη της περιοδοντίτιδας είναι και το κάπνισμα, το σάκχαρο, η εγκυμοσύνη, η εμμηνόπαυση, το άγχος είναι μερικοί από τους παράγοντες που επιταχύνουν την εξέλιξη της περιοδοντίτιδας.
Είναι  μεγάλη η σημασία της έγκαιρης διάγνωσης της περιοδοντίτιδας. Το καλύτερο θα ήταν να μην αφήσουμε την ουλίτιδα να εξελιχθεί σε περιοδοντίτιδα. Γι’αύτο καλό θα είναι να γίνεται σχολαστικός έλεγχος και καθαρισμός των δοντιών κάθε 6 μήνες από τον οδοντίατρο και καθημερινή στοματική υγιεινή που περιλαμβάνει 2-3 φορές βούρτσισμα και χρήση του οδοντικού νήματος
Τα συμπτώματα της περιοδοντίτιδας
- είναι η ερυθρότητα στα ούλα
- η διόγκωσή τους
- η υποχώρηση των ούλων , με αποτέλεσμα την αποκάλυψη της ρίζας
- κινητικότητα των δοντιών
- άσχημη αναπνοή
- εκροή πύου ανάμεσα στα δόντια και στα ούλα, το λεγόμενο και περιοδοντικό απόστημα.
Η θεραπεία της περιοδοντικής νόσου γίνεται σε δύο στάδια.
Α) Στο πρώτο στάδιο γίνεται η συντηρητική θεραπεία  με αφαίρεση της τρυγίας και ριζική απόξεση. Η συντηρητική θεραπεία γίνεται όταν οι περιοδοντικοί θύλακοι, δηλαδή η σχισμή που βρίσκεται ανάμεσα στο ούλο και στο δόντι, είναι πάνω από 3 χιλιοστά. Στη θεραπεία αυτή αφαιρούνται όλες οι εναποθέσεις πέτρας στην επιφάνεια του δοντιού και στην επιφάνεια της ρίζας του. Αυτό γίνεται με ειδικά ξέστρα και υπέρηχους. Έτσι αφαιρούνται όλοι οι ερεθιστικοί παράγοντες και τα ούλα μπορούν να επανέλθουν σε φυσιολογική κατάσταση.
Β)Η δεύτερη φάση της θεραπείας τη χειρουργική θα αρχίσει αν μετά τη συντηρητική φάση της θεραπείας παραμείνουν θύλακοι πάνω από 6 χιλιοστά .Με τοπική αναισθησία μετά από αποκόλληση των ούλων από τα δόντια και σχολαστικό καθαρισμό όλων των επιφανειών των ριζών των δοντιών σε συνδυασμό πάντα με καλή στοματική υγιεινή, πετυχαίνουμε εξάλειψη των θυλάκων. Έτσι δεν υπάρχουν πλέον κρύπτες για να συγκεντρώνονται μικρόβια και πετυχαίνουμε το καλύτερο δυνατό αποτέλεσμα.
Οι στόχοι λοιπόν της περιοδοντικής θεραπείας είναι:
-Η αναχαίτιση της πορείας της νόσου
-Η διατήρηση όσο το δυνατό περισσότερων δοντιών στο στόμα
-Η διατήρηση του θεραπευτικού αποτελέσματος
Συμπεραίνουμε λοιπόν ότι οι συχνές επισκέψεις στον οδοντίατρο και η καλή στοματική υγιεινή μπορούν να διατηρήσουν τα δόντια μας υγιή για πολλά χρόνια.