Νεογιλά . Η σημασία της φροντίδας των νεογιλών δοντιών ..

Η σημασία της φροντίδας των νεογιλών δοντιών .
Η διατήρηση της υγείας των νεογιλών δοντιών έχει μεγάλη σημασία. Τα νεογιλά δόντια πρέπει να φροντίζονται μέχρι να πέσουν φυσιολογικά. Πολλοί γονείς θεωρούν λαθεμένα ότι τα νεογιλά δόντια δεν έχουν ανάγκη ιδιαίτερης φροντίδας, αφού θα αντικατασταθούν από τα μόνιμα. Λένε χαρακτηριστικά: «δεν πειράζει, θα αλλάξει τα δόντια». Στην πραγματικότητα όμως τα νεογιλά δόντια είναι οι οδηγοί που θα βοηθήσουν στην ομαλή ανατολή των μόνιμων δοντιών και η παραμέληση της στοματικής υγιεινής σε αυτή την περίοδο μπορεί να αποβεί καταστροφική.
Ο προληπτικός έλεγχος και η έγκαιρη θεραπεία των βλαβών των νεογιλών είναι απαραίτητα για πολλούς λόγους: τα χαλασμένα νεογιλά δόντια μπορεί να προκαλέσουν σοβαρά προβλήματα στα μόνιμα δόντια που θα τα αντικαταστήσουν. Εξάλλου, εάν ένα ή περισσότερα νεογιλά καταστραφούν σε τέτοιο βαθμό ώστε να χρειαστούν εξαγωγή, αυτό και μόνο το γεγονός μπορεί στο μέλλον να οδηγήσει σε διάφορες ορθοδοντικές ανωμαλίες (π.χ. στραβά δόντια κ.α.).
Επιπλέον, τα χαλασμένα νεογιλά δόντια προκαλούν πόνο , σπάσιμο μιας κοπτικής γωνίας νεογιλού δοντιού και τραυματισμός τις γλώσσας παρέρχεται σε επαφή με το δόντι ή και τραύμα στο μάγουλο του παιδιά από επαφή τρίβει με το σπασμενο , χαλασμένο δόντι .Άλλα προβλήματα είναι και το «μαύρισμα» των δοντιών, που επηρεάζουν την ψυχική υγεία του παιδιού σ' αυτή την τόσο ευαίσθητη περίοδο της ζωής του, καθώς επίσης και τη σωστή διατροφή του αφού με χαλασμένα κάποια από τα δόντια του το παιδί δυσκολεύεται λόγο του πόνου κατά την μάσηση-κατάποσης  της τροφής . Ένας ακόμη λόγος που επιβάλλει την επίσκεψη των παιδιών στον οδοντίατρο είναι ότι μόνο έτσι μπορούμε να διαπιστώσουμε έγκαιρα ορισμένα ορθοδοντικά προβλήματα, πριν να δημιουργήσουν σοβαρότερες ανωμαλίες στο μέλλον.
Συχνά είναι απαραίτητο να προβούμε σε μία ή περισσότερες εξαγωγές παιδικών δοντιών και ο κύριος λόγος που συμβαίνει αυτό είναι όταν είναι πολύ κατεστραμμένα ή προκειμένου να διευκολύνουμε την ανατολή των μονίμων δοντιών. Για παράδειγμα, μπορεί ένα παιδικό δοντάκι να έχει χαλαρώσει, ένδειξη ότι πρόκειται σε λίγο να ανατείλει ο διάδοχος αλλά να μην έχει χαλαρώσει τόσο ώστε να αποπέσει φυσιολογικά μόνο του. Στις περιπτώσεις αυτές θα πρέπει να διευκολύνουμε την ανατολή αφαιρώντας το παιδικό δοντάκι.

                                                                                      ΚΟΡΑΗΣ   ΛΑΖΑΡΙΔΗΣ   M.D.S.
                                                                                      ΧΕΙΡΟΥΡΓΟΣ   ΟΔΟΝΤΙΑΤΡΟΣ