ορθοδοντική θεραπεία-ΤΡΑΥΜΑΤΙΣΜΟΣ
Προβλήματα από ορθοδοντικά μηχανήματα
- Σε παιδιά που βρίσκονται υπό ορθοδοντική θεραπεία υπάρχει πιθανότητα
τραυματισμού των ούλων, της γλώσσας ή του μάγουλου, σε περίπτωση που
ξεκολλήσει κάποιο άγκιστρο ή κοπεί το σύρμα ή σπάσει το ακρυλικό. Αυτό
που θα πρέπει να κάνετε είναι:
- Να αφαιρέσετε το ορθοδοντικό μηχάνημα, στην περίπτωση που αφαιρείται εύκολα.
- Αν είναι ακίνητο να καλύψετε το αιχμηρό τμήμα με κερί, γάζα ή βαμβάκι.
- Αν
το ορθοδοντικό σύρμα έχει εισχωρήσει στα ούλα, το μάγουλο ή τη γλώσσα,
μην το μετακινείτε, επικοινωνήστε άμεσα με τον οδοντίατρο.
Η εικόνα του τραύματος
μπορεί αρχικά να είναι ιδιαίτερα ανησυχητική, όμως πάντα υποχωρεί μετά
από 5-7 ημέρες χωρίς να αφήνει κάποιο σημάδι.
- 2.Κάποιες φορές, μετά την ενεργοποίηση των ορθοδοντικών συσκευών από τον ορθοδοντικό (δηλαδή μετά την επίσκεψη), οι ασθενείς νιώθουν κάποια δυσφορία-πίεση στα δόντια, η οποία είναι αποτέλεσμα της δύναμης που ασκείται σε αυτά. Η αίσθηση αυτή είναι εντονότερη λίγες ώρες έως και 2 ημέρες μετά την επίσκεψη, ενώ παρατηρείται σταδιακή βελτίωση και πλήρης εξάλειψη της, 4-5 ημέρες μετά την επίσκεψη. Έπειτα ο ασθενής προσαρμόζεται πλήρως και δεν αισθάνεται καμία δυσφορία.
Για την καλύτερη αντιμετώπιση, λοιπόν, αυτού του ζητήματος συστήνεται στους ασθενείς μαλακή διατροφή για τις πρώτες 2-3 ημέρες μετά την ενεργοποίηση των συσκευών.
Σε μικρό ποσοστό ασθενών, που η δυσφορία αυτή είναι περισσότερο έντονη και όταν δεν υπάρχει κάποια αντένδειξη, μπορεί να χρησιμοποιηθούν ήπια παυσίπονα (μη στεροειδή αντιφλεγμονώδη, όπως παρακεταμόλη ή ιβουπροφένη) για 1-2 ημέρες, σύμφωνα με τις οδηγίες του ορθοδοντικού.
- 3.Ενσφήνωση φαγητού μεταξύ των δοντιών: Αυτό δεν είναι ακριβώς επείγουσα κατάσταση, αλλά ίσως να είναι ενοχλητικό για τον ασθενή. Εάν το ξέπλυμα με νερό ή το βούρτσισμα δεν είναι αποτελεσματικό, ένα μικρό κομμάτι οδοντικού νήματος μπορεί να δώσει τη λύση. Κάποιες φορές ένα μικρός κόμπος στη μέση του, μπορεί να βοηθήσει στην καλύτερη απομάκρυνση του φαγητού. Εναλλακτικά, μπορεί να χρησιμοποιηθεί και κάποιο μεσοδόντιο βουρτσάκι.
- 4.Απώλεια σύρματος ή πρόσδεσης: Το ορθοδοντικό σύρμα συγκρατείται επάνω στα ορθοδοντικά αγκύλια (σιδεράκια) με μικροσκοπικούς ελαστικούς δακτυλίους ή πολύ λεπτές μεταλλικές ή λευκές προσδέσεις. Εάν κάποιο από αυτά έχει φύγει, καλό είναι να ενημερώσετε τον ορθοδοντικό, ώστε να κρίνει εάν χρειάζεται να προσέρθετε στο ιατρείο.
- 5.Συρμάτινες προσδέσεις που εξέχουν: Εάν η άκρη κάποιας συρμάτινης ή λευκής πρόσδεσης έχει φύγει από τη θέση της, εξέχει και σας ενοχλεί, μπορείτε να την τοποθετήσετε στη θέση της πιέζοντας την προς μέσα (δηλαδή προς τα δόντια). Για αυτό μπορείτε να χρησιμοποιήσετε μία μπατονέτα, το νύχι σας ή τη σβήστρα που κάποιες φορές υπάρχει στο πίσω άκρο ενός μολυβιού.
- 6.Ερεθισμός στο στόμα: Κάποιοι ασθενείς είναι επιρρεπής στο να αναπτύσσουν ερεθισμούς (πληγές) στο στόμα. Παρόλο που τα ορθοδοντικά αγκύλια (σιδεράκια) δεν είναι συνήθως η αιτία, μπορεί να πυροδοτούν ή να επιδεινώνουν τέτοιες καταστάσεις. Δεν απαιτούν επείγουσα αντιμετώπιση, αλλά κάτι τέτοιο μπορεί να είναι πολύ ενοχλητικό για τον ασθενή, ειδικά κατά τη διάρκεια του φαγητού.
- 7.Η τοποθέτηση μικρής ποσότητας ειδικού κεριού ανακούφισης (χορηγείται από τον ορθοδοντικό στην αρχή της θεραπείας) επάνω στην ορθοδοντική συσκευή που προκαλεί τον ερεθισμό έχει άριστα αποτελέσματα. Απλά κόψτε ένα μικρό κομμάτι κεριού, πλάστε το σε μπαλάκι με το χέρι σας (συνήθως μέγεθος μπιζελιού είναι αρκετό) και πιέστε το επάνω στο τμήμα της ορθοδοντικής συσκευής που προκάλεσε τον ερεθισμού, ώστε να το καλύψει πλήρως. Επανατοποθετείστε κερί όταν φύγει. Η χρήση του κεριού συνίσταται για όσο ο ερεθισμός ενοχλεί τον ασθενή. Συνήθως 1-3 μέρες είναι αρκετές για να θεραπευτεί ο ερεθισμός. Σε περίπτωση που ο ασθενής φάει/καταπιεί το κερί δεν υπάρχει απολύτως κανένα πρόβλημα.
- 8.Σύρμα που προεξέχει: Σε κάποιες περιπτώσεις, το ορθοδοντικό σύρμα καθώς ευθυγραμμίζει τα δόντια μετακινείται, με αποτέλεσμα η άκρη του σύρματος να ερεθίζει το στόμα, συνήθως στα μάγουλα, στο πίσω μέρος. Μπορείτε να χρησιμοποιήσετε μια μπατονέτα ή τη σβήστρα που κάποιες φορές υπάρχει στο πίσω άκρο ενός μολυβιού, ώστε να πιέσετε το σύρμα να επιστρέψει στη θέση του. Αν αυτό δεν γίνει, μπορείτε να το καλύψετε με κερί ανακούφισης. Τέλος, επικοινωνήστε με τον ορθοδοντικό για να τον ενημερώσετε για το πρόβλημα και να σας δώσει περαιτέρω οδηγίες.
- 9.ξεκολλημένο αγκύλιο (σιδεράκι): Εάν διαπιστώσετε πως κάποιος δακτύλιος έχει χαλαρώσει/ξεκολλήσει ή κάποιο σιδεράκι έχει ξεκολλήσει, ενημερώστε αμέσως τον ορθοδοντικό για να σας δώσει οδηγίες.
Πονόδοντος με ή χωρίς οίδημα των ούλων ή του προσώπου
Εάν το παιδί σας παρουσιάσει πονόδοντο με ή χωρίς οίδημα (πρήξιμο) των ούλων ή του προσώπου, ακολουθήστε τις παρακάτω οδηγίες:
Ανακουφίστε το παιδί σας με ένα παυσίπονο.
Επικοινωνήστε με τον παιδοδοντίατρο το συντομότερο δυνατό για οδηγίες και συμβουλές. Ιδιαίτερα στην περίπτωση που υπάρχει οίδημα (πρήξιμο) θα πρέπει να χορηγηθεί άμεσα αντιβίωση. Μην χορηγείτε φάρμακα χωρίς τη συμβουλή παιδοδοντίατρου.
Βουρτσίστε τα δόντια του παιδιού και χορηγήστε μαλακή διατροφή για να αποφύγετε περαιτέρω ερεθισμό.
Αιμορραγία μετά την εξαγωγή δοντιού
Μία μικρού βαθμού αιμορραγία είναι φυσιολογική και οφείλεται συνήθως σε ερεθισμό της περιοχής με το δάχτυλο, τη γλώσσα ή κάποιο άλλο αντικείμενο. Προκειμένου να σταματήσει τοποθετήστε μία αποστειρωμένη γάζα στην περιοχή και ζητήστε από τα παιδί σας να τη δαγκώσει για 5-10 λεπτά. Αν η αιμορραγία δεν σταματήσει επικοινωνήστε αμέσως με τον οδοντίατρο.
Δάγκωμα γλώσσας ή χείλους μετά από οδοντιατρική θεραπεία
Μερικές φορές, ιδιαίτερα σε παιδιά μικρής ηλικίας και σε παιδιά που δοκιμάζουν για πρώτη φορά την τοπική αναισθησία, παρατηρείται η τάση να δαγκώνουν το χείλος, το μάγουλο ή τη γλώσσα. Αυτό γίνεται ασυναίσθητα, διότι η περιοχή είναι αναισθητοποιημένη και το παιδί δεν πονάει. Το αποτέλεσμα είναι να προκληθεί ένας τραυματισμός που μοιάζει με έγκαυμα. Αν συμβεί κάτι τέτοιο:
Ασκήστε πίεση στην περιοχή με μία γάζα στην περίπτωση που αιμορραγεί.
Τοποθετήστε πάγο στην περιοχή του τραυματισμού ανά 10-15 λεπτά.
Σε περίπτωση που το παιδί πονάει χορηγήστε παυσίπονο.
Επικοινωνήστε άμεσα με τον οδοντίατρο.